Rethosta

Rethosta utmärks av att den är torr och kallas också för torrhosta. Den uppstår ofta vid förkylning och även vid damm, rök mm. Vid förkylning kan hostan börja som torr hosta för att senare övergå till slemhosta. Hostan kan vara mycket irriterande men fungeras som kroppens försvar. Genom att hosta görs sig kroppen av med partiklar som irriterar luftvägarna. Rethosta stör oftast nattsömnen och kan vara väldigt irriterande för den drabbade. Det kan ibland vara svårt att bli av med den och man får dras med den en längre tid.

Rethostan uppstår ofta hos rökare, det kan vara början på KOL och bör uppmärksammas.

Behandla rethosta

Det finns ett flertal mediciner som man först och främst kan prova som är hostdämpande. Sen finns det små huskurer som också kan hjälpa till, koka upp vatten och andas in ångan, sov i ett svalt rum, drick varma eller kalla drycker som lindrar svalget och kan lindra hostan lite grann, halvsitta och sova.

Det finns också en engelsk studie som hänvisar till kakao som hostdämpande. Ämnet teobromin som det finns rikligt av i kakao, är tre gånger så effektivt vid hosta som kodein är, kodein är det ämne som används i de flesta hostmediciner. Ordinationen är två koppar drickchoklad eller 50-100 gram mörk choklad.

Vad ska jag göra om rethostan ändå inte går över?

Det vanligaste är att man fått rethostan efter en förkylning och att den klingar ut av sig självt. Men i vissa fall så kan hostan vara ett tecken på någon annan sjukdom, så man ska alltid söka läkare om man besväras över en längre tid. En läkare kan ta tester för att utesluta andra sjukdomar och även ordinera mediciner som är mer effektiva än de receptfria mediciner som finns på marknaden.