Astma

Astma är en inflammatorisk sjukdom. Det är inflammationen som orsakar besvären. Vid astmabesvär så blir luftrören irriterade och svullna. Musklerna runtomkring reagerar genom att dra ihop sig. Man får också mer slem i luftrören och detta täpper till ytterligare. Det blir svårt att både andas ut och få in ny luft i lungorna. Att andas under ett pågående astmaanfall kan liknas med att andas genom ett tunt sugrör.

Symtom på astma

Astman kan se väldigt olika ut för olika individer. En del får stora besvär medans andra får måttliga till små besvär. Symtom som att man blir ofta förkyld eller har förkylningsliknande besvär kan vara ett tecken på astma. Även hosta som sitter i länge och pipande, väsande ljud från luftrören när man andas. Andra symtom kan vara att du har svårt att andas vid ansträngning, kall luft eller om du kommer i kontakt med ämnen som du är allergisk emot. Starka dofter som parfym kan också vara extra påverkande. Man kan givetvis ha dessa symtom utan att det är astma också. Hostan är oftast värst på morgon och kväll.

Varför får man astma?

Man har ingen förklaring till varför vissa får astma. Astman börjar oftast hos barn, man kan se en viss ärftlighet. Astma går inte att bota men om man sköter om sin hälsa och tar sina mediciner så kan man med astma leva relativt besvärsfri.

Vad ska jag göra om jag misstänker astma?

Om du har längre besvär med hosta som inte vill släppa efter ska du söka läkare. Viktigt att få rätt diagnos ställd för att kunna få effektiv hjälp för din astma.

Kan jag göra något själv för att underlätta?

Det finns flera sätt att underlätta din astma förutom din medicin. Här följer några.

  • Motionera och rör på dig. Lungorna blir starkare, tåligare och du mår bättre.
  • Prova olika avslappningsövningar.
  • Undvik att komma i kontakt med ämnen som försämrar din astma. Fundera på om det är värt det.
  • Rök absolut inte! Din astma riskerar att försämras mycket och bli mer svårbehandlad.